Miljöpolitisk eftertanke

Jag är nyss hemkommen från en fantastisk semester på St. Lucia i Karibien. Det mest fascinerande var naturen där allt växte så det knakade.

20170313-202844
Det växer så det knakar!

St Lucia är en parlamentarisk demokrati av brittisk modell där den engelska drottningen är statschef. Det finns två partiet, ett konservativt och ett socialistiskt. Tyvärr verkar inte miljön finnas på agendan på St. Lucia.

Landets miljöproblem kan sammanfattas med avskogning följt av erosion framför allt på öns norra del. Landet har skrivit under Kyotoavtalet men ännu inte ratificerat det.

All energi på ön produceras av fossila bränslen.

  • Trots det tropiska klimatet importeras 85% av de livsmedel som förbrukas på ön.
  • Det finns idag ett fåtal solceller placerade på privata tak.
  • Allt – och då menar jag allt – säljs i små plastpåsar. Under de två veckor vi var där tror jag vi fick femtiotal plastpåsar för de livsmedel och få souvenirer vi köpte. t.o.m. lunchen serverades i svarta små påsar, lika de vi använder som hundbajspåsar här hemma.
  • Nedsmutsningen var stor, med plastförpackningar överallt.
  • Mycket av den mat som såldes i affärerna var halvfabrikat, sprickfulla med socker.
När naturen tar över
Politikern i mig hoppar av frustration. Tänk en sådan fantastisk utmaning det varit att ha hand om miljöfrågan på St. Lucia!

En reaktion på ”Miljöpolitisk eftertanke

  1. Vad bra att se att det inte bara är Sverige och andra länder som tror de är bäst – men visst fet hopp även i Laribien?
    Kan inte du se till att det blir ordning och reda även där – börja med alla plastförpackningar, det verkar som att havet får svälja de flesta!
    Olle

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *