Internationella hijab-dagen

Utspökad, bara för en dag
Hijab, bara för en dag

I dag är det den internationella hijab-dagen. Dagen för religiös tolerans och förståelse.

Dagen då kvinnor, oavsett religion, bjuds in att bära hijab för att uppleva hur det är, eftersom bärare av hijab känner större utsatthet än andra.

Gott så. Det är bra att sätta sig in i andra människors levnadsvillkor. Precis som projekt där människor- i detta fall politiker – får prova på att vara blind för en dag eller att få sitta i rullstol för en dag. Här finns dock en stor skillnad! Handikappade personer har inte själva valt sin utsatthet. Men det har personer som bär slöja.
Eller har de inte?

Koranen skriver:
Säg till de tro­ende kvin­norna att de bör sänka blic­ken och lägga band på sin sinn­lig­het och inte visa mera av sina behag än vad som [anstän­digt­vis] kan vara syn­ligt; låt dem där­för fästa slö­jan så att den täc­ker bar­men. Och låt dem inte gå med sva­jande gång för att dra upp­märk­sam­he­ten till sina dolda behag.

De enda som får se kvinnan utan slöja är således:

 • hennes make
 • hennes nära släktingar
 • män som är fria från sexuella begär och som ofta besöker husen
 • bebisar och små barn innan de hunnit få någon uppfattning om det sexuella

Så en 1500 år gammal text föreskriver slöja på en kvinna. No big deal kan man tänka, men vad ger det för konsekvenser i det dagliga livet?

 

Mördas

Flickor som uppfostras i det svenska samhället med den frihet och jämlikhet som vi har kan förväntas tänka själva och därför vägra bära slöja. Följden? – i värsta fall mord. I Sverige lever 70.000 ungdomar med begränsningar i valet av livsstil. Minst 5 mord om året i Sverige är direkt knutet till hederskulturen.

 

Idrott och hälsa i skolan

Jag arbetar själv på en skola där idrotten är uppdelad i flick- och pojkgrupper. Det kan ju i vissa fall vara skönt för flickorna att slippa busiga pojkar med hårdare tag inom bollsporter. (Själv minns jag med bävan lektionerna där Rickard i min klass fullständigt sprang ner oss tjejer om vi stod i vägen.)

Men på min skola byter inte flickorna om innan gymnastiken, för de får inte visa huden ens för sina kvinnliga klasskamrater. De påstår sig ha gymnastikkläder under alla slöjor, kjolar och långa tröjor. Följdaktningsvis duschar de heller inte efter gymnastiken. Stinkbomber? Jajamensan!

Förra veckan hade vi inspektion på skolan. Skolinspektionen var inte nådiga i sin kritik. Följden? Huvudmannen låter flickorna välja om de ska vara med på gymnastiken eller inte samtidigt som de försöker låta gymnastiken ligga sist på skoldagen så att problemet rundas.

 

Utsatthet

Kvinna som bär hijab ses som förtyckt av samhället. I det fallet är valet enkelt; ta av den då.

 

Protester

I Frankrike har man förbjudit heltäckande burka och niqab. Det finns länder som filar på förslag att förbjuda slöja i offentliga miljöer och anställningar. Naturligtvis rasar muslimerna – läs männen – över detta.

Vi muslimer anser att han gör fel när han jämför muslimska kvinnans slöja med kors och kippa och kallar den för religiös symbol. Om de andra är religiösa symboler så är den muslimska kvinnans slöja inte en sådan. Slöjan är ett klädesplagg som är obligatorisk för muslimska kvinnor enl. Koranen.

Det blir så löjeväckande att påstå att slöjan inte är en religiös symbol och sedan hänvisa till Koranen. Till alla er muslimer där ute:

Koranen är en religiös text, inte sanningen!

Fast… det är det som är så läskigt med Islam och som skiljer den från andra livsåskådningar. Koranen är lag och ska läsas som en sådan. Om du kräver en muslim att välja mellan svensk lag och Koranen kommer han garanterat att välja Koranen. I alla fall om han är man.

Här några citat ur Koranen gällande kvinnans position,

2:223
Era hustrur är för er [som] en ÅKER; beträd därför er åker, när och som ni önskar – men sörj [först] för era själar.

Volym 4, Bok 54, Nummer 460
Om en man kallar sin hustru till hans säng (dvs. för att ha samlag) och hon vägrar och orsakar honom att sova i ilska, kommer änglarna att förbanna henne till morgonen.

4:34
Upplever ni uppror från kvinnornas sida, ska ni först tala till dem, sedan (får ni använda negativa uppmuntringar som att) överge dem i sängen, sedan får ni (som sista alternativ) SLÅ DEM.

Avslutningsvis; Visst har vi i västerlandet galna texter i den religiösa skrift i vars anda vi uppfostras. Men det är ju ingen som på fullt allvar menar att homosexuella ska dödas och kvinnan ska tiga i församlingen.

 

Leve det fira valet, leve humanismen och leve jämställdhet! – på allvar!

 

15 reaktioner på ”Internationella hijab-dagen

 1. Hej kära du! Det är kul att sådana diskussioner numera väcks överallt över sociala medier, dock känner jag att mycket som skrivs idag är väldigt perpektiv bundet och har sorgligt nog väldigt lite med den sanna realiteten att göra. Det du skriver är en verklighet för en del, men långt ifrån majoritetens.

  Det första som bör tas upp är inte riktigt religionen utan kultur, det är nämnligen den som egentligen ställer till det, eller orsakar de problemen du tar upp. Hedersmord är sannerligen ett problem, men man bör även förstå att hedersmord växt ur en kultur och inte är förknippat till någon tro.

  Jag ville gärna ta en stund och skriva allt detta då jag tidigare gått på den skolan du arbetat på, jag har självt varit med på många idrottslektioner då tjejerna och killarna varit uppdelade i olika salar, men jag har också tillsammans med mina tjejkompisar kommit fullt ombytta till idrottslektionerna i blandade klasser.

  Idag går jag gymnasiet men har fortfarande syskon som går kvar på skolan och får dem ser idrottslektionerna ganska mycket likadant som det tidigare gjort för mig.

  Jag vill berätta att den bilden du fått, har eller får av elever som vägrar duscha p.g.a ”religiösa skäl” eller påstår sig vara ombytta under kjolar och slöjor, är av den alldeles vanliga naturen att som elev försöka komma undan plikter, bryta känslan av det auktoritära övertaget som personalen på skolan har över eleverna, eller helt enkelt av lathet bortförklara varför man inte tagit med sig ombyte eller varför man ska få ”skolka” ifrån lektioner. Självklart blir allt så mycket lättare när man har en vattentät ursäkt och som får en att komma undan det allra minsta. Jag berättar allt detta från MITT perspektiv som en beslöjad ung kvinna som många gånger suttit i omklädningrummet omsluten av ett gäng tjejer som tyst diskuterat vilka ursäkter de tänker berätta och hur de resterande tjejer ska backar upp storyn. Allt för många gånger har mina kompisar förblivit i kjolar för att slippa förklara varför de inte har ombyte för att inte läraren ska notera detta och konsekvent påverka deras betyg eller helt enkelt hoppats slippa lektionen helt och hållet. Duscha? Ja det tog alldeles för lång tid, drog ut på idrottslektionen och gjorde mina kompisars rast kortare och därför duschade de alltid senare när de kom hem. Dessa ”religiösa ursäkter” måste du förstå går rakt igenom taket när samma tjejer en vecka senare står i simhallen och behöver påriktigt duscha och komma ombytta, denna gång inte långa täckande kläder utan små bikinisar, badräkter eller för dem som känner sig osäkra över deras utseende och kroppar, sim -shorts och linne.

  Vi kan inte neka sanningen av DIN UPPLEVELSE på skolan och runt beslöjade muslimska tjejer, men som sagt är den väldigt ensidig och begränsad. Din bild påverkas av förutfattade meningar och dina personliga tolkningar av koranen som tyvär inte är imponernande.

  Innan slöjan kritiseras och problematiseras på detta sätt bör slöjans egentliga mening få tala och beslöjade tjejer bör själva få berätta om detta. Visst finns det tjejer vars familjer pressar dem till att bära inte bara slöja men också kjol, och visst sker hedersmord (vilket är otroligt allvarligt) men de tjejerna är så otroligt få och det vet jag för att jag har bekantat mig med över 500 beslöjade tjejer över de 10 åren jag gått på skolan och bland dessa var det ett antal (dem får plats på mindre än mina tio fingrar) som kämpat med obildade fundamentalistiska föräldrar som egentligen har rötter precis som dagens isis medlemmar, de bör avlägsnas från listan helt och hållet.
  Bland dessa hundratals tjejer var det även betydligt fler som burit slöja och som bestämde sig för att inte bära det längre. Du förstår att det ser så olika ut för olika tjejer och om jag själv inte kan tala för alla muslimska flickor, hur kan du då det?

  Dina fina citat ur koranen är direkt utplockade ur sammanhang och på det har jag att säga: bör en muslimsk tjej bära slöja enligt koranen? Ja.
  Är slöjan en begränsning? Nej.

  Tro det eller ej så är Slöjan är en feministisk ställning. Slöjan är ett nej för objektifiering och sexism. Bära slöja gör man för att säga att jag har något att bidra med till samhället som går bortom mitt utseende. Mitt utseende är inte relevent för någon annan än min familj, partner, barn och kvinnor, sådana som inte objektifierat en kvinna och som inte diskriminerar henne p.g.a hennes utseende. Slöjan finns där för att visa att hon vägrar Acceptera att hon kanske inte kommer få ett jobb för att hennes bröst inte är tillräckligt stora, att hennes lår inte är perfekt formade eller att hon helt enkelt inte ska behöver ta itu med sexuella trakasserier på hennes arbetsplats.

  Slöjan är en feministisk ställning för objektifiering och sexism, i kontrast till vad allmänheten anser så bryter slöjan bryter henne fri från ett mans dominerat samhälle där hon endast står där som en bit kött för män att objektifiera, diskriminera och trakassera bara för att hon är kvinna. Vad är det männen i dagens samhälle gjort som gör att dem förtjänar den friheten? Varför ska män få ha det övertaget? Precis som eleverna som gör allt i sin makt för att trotsa lärarna p.g.a att de har ett auktoritärt övertag som unga har svårt att tolerera gör vi beslöjade kvinnor samma sak mot ett mans dominerat samhälle. Ingen kvinnas värde är kopplat till hennes utseende och trots alla försök folk i samhället gjort för att bryta detta kvarlevande fenomen så kämpar kvinnor fortfarande idag med samma sak. Iklädd slöja (utan kjol och niqab och burka för det där är verkligen inte ett religiöst plagg antigen är det kulturellt eller en smak sak!) står jag fri mot all manlig makt. Iklädd slöja har jag övertaget och kan stå där och inte oroa mig över att dömas p.g.a mitt utseende, oroa mig över ungdommens jobbiga vardagar då alla stirrar på en och det enda jag kan tänka på är om mina bröstvårtor syns igenom tröjan eller om mina läppar fortfarande passar standarden. Istället får jag ägna mina bästa år åt att verkligen ha roligt utan att begränsas av överväldigande känslor då en pojke i klassen pekar ut hur små bröst jag har, eller att bli utskrattad för att jag aldrig riktigt tappade de där extra kilorna som jag lade på över sommaren. Istället kan jag ägna mig åt mina studier, politik , förstå hur ett samhälle fungerar men viktigaste av allt lär jag mig hur jag man är en stark och självständig kvinna, hur jag kan stå upp mot förtryck, mobbning och trakasserier och hur jag kan ta mer plats i samhället. Att som kvinna få min röst hörd i eller hur jag nästa gång söker jobb får en lön som inte är mindre än den min manliga kollega får. Då kan jag och han ta en fika och i den stunden le åt hur mycket jag som kvinna kan åstadkomma även om det första steget är jämlikt jobb som telefonförsäljare.

  Muslimska kvinnor får ofta vara offren i debatter då ” de måste sluta låta sig vara förtryckta av män” och hur ”männen alltid styr dessa kvinnor”. Men när dem väl gör det, iklädda slöjor som högt signalerar ”nej till förtryck!” Så hittar man inlägg litegrann likt din som får en att undra vill samhället verkligen att kvinnor ska komma någonvart? eller använder vi bara muslimska kvinnor som ett sätt att locka uppmärksamhet för olika media enheter?. Precis som bullshit ursäkten ”jag får inte klä av mig framför andra kvinnor p.g.a islam” eleverna på skolan använder för att komma undan lärarna.

  Med allt detta sagt vill jag avsluta med att säga att de som verkligen är oroliga för den muslimska kvinnans integritet bör tackas och hyllas, vi ska alltid se till att kvinnor kan uttnyttja deras frihet till fullo. Även om allt de skriver saknar någon verklig grund eller baseras på oacceptabla narrationer. Och för de som bara använder den muslimska kvinnan som ett medel för att locka uppmärksamhet till respektive media enhet så vill jag säga att patetiskt har nått helt nya nivåer.

  Tack.

  1. För att fortsätta på den listan du tidigt i inlägget skrivit över ”vilka som får se en beslöjad kvinna utan slöja bör du även skriva kvinnor. Väldigt ofullständig och inkorrekt information du har där.

   1. Ledsen Marian, men det som gjorde mig mest beklämd var just att flickor inte kan byta om till idrotten därför att de inte får visa hud ens för sina kvinnliga klasskamrater. Det här gällde redan för flickor på lågstadiet. Jag tror tyvärr att det är du som har ofullständig information i den här frågan.

  2. Hej och tack för ditt långa och intressanta svar. Kul att du läste mitt inlägg och tack för att du tog dig tid.
   Jag håller med dig på en punkt, jag har inte full insyn i din kultur/religion för jag har aldrig gått en dag i dina skor (med din slöja). Jag uppskattar verkligen dina åsikter och dina förklaringar.
   Och nej, majoriteten av kvinnor med slöja lever inte under hederskultur men sorgligt nog är det mänga som gör det. Jag förnekar inte att det i min kultur finns män som utövar makt över sina kvinnor, till och med dödar dem om de inte lyder hans regler. Det är dock en nyansskillnad mellan kvinnoförtryck och hederskultur. Framför allt är det inte bara kvinnor som drabbas av förtryck i hederns namn, det är även bröder, söner och fäder. Och varje steg vi tar för att acceptera könsskillnader är ett steg från kvinnors lika rätt.
   Jag reagerade främst över din förklaring till varför flickor inte är ombytta eller duschar efter gymnastiken. Visst kan det vara så att du och dina kompisar såg det som ett sätt att komma undan idrottslektioner eller spara tid innan nästa lektion. Men problemet är större än några skolkande flickro. Skolledningen agerar aktivt för att runda Skolinspektionens krav om blandad gymnastik samt hygien kring ombyte. Och när huvudman och rektor går emot elevers rätt och skollag då är det riktigt illa! Dessutom läggs schemat på skolan av personer utan någon som helst insyn i skolarbetet. Problemet med korta raster för ombyte skulle lätt kunna avhjälpas, med lite god vilja. Men sorgligt nog är det just den som saknas hos ledningen – viljan att integreras, följa skollag och viljan att släppa kontrollen.
   Hårda ord jag vet, men tyvärr självupplevda.

   1. ”Men på min skola byter inte flickorna om innan gymnastiken, för de får inte ens visa huden för deras kvinnliga klasskamrater”. Personligen tycker jag att man borde vara 100% säker på att något stämmer innan man publicerar det på nätet där vem som helst kan läsa det och få en fel uppfattning om just den skola du jobbar på. Jag har en kompis som går på den skolan och därför visade jag henne detta inlägg som du har skrivit. Min kompis och flera andra som går i den skolan håller absolut inte med dig. Flickorna får absolut visa huden för deras kvinnliga klasskamrater. Enligt Islam så har man den rätten och dessutom så står det i Koranen. Du måste förstå att bara för att vissa flickor väljer att inte byta om under idrotten så behöver det inte vara på grund av att ”de inte får visa huden för kvinnliga kamrater”. För att så är det självklart inte. Nu skriver jag inte bara om de flickorna som går på den skolan utan jag försöker förmedla det muslimska flickor runt om i världen är enade om. Sedan kan det ju finnas muslimska flickor runt om i världen som absolut inte håller med mig och tycker att flickor inte borde visa huden för andra kvinnor också, men då kan jag säga dig att det inte har något med islam eller Koranen att göra. Det är något som de tror och det respekterar jag. Men att påstå att muslimska flickor inte får visa huden för andra flickor är fel. Man ska absolut inte dra alla över en kant. Det gör att flera andra som läser detta inlägg får en fel uppfattning om hur en muslimsk flicka i dagens samhälle har det. Tack.

    1. Jag blir så sjukt besviken och det gör så himla ont i hjärtat när jag läser detta inlägg. Dock är det inte första gången jag möts av sådana inlägg men det gör lika ont varje gång. Det är sådana inlägg som gör att människor får en fel uppfattning om hur ALLA muslimska flickor har det i dagens samhälle. Det är sådana inlägg som får människor att bara tycka negativt om ALLA muslimska flickor. Det är sådana inlägg som gör att människor vägrar acceptera och respektera att jag är en muslimsk flicka. Det är sådana inlägg som gör att man möts av hatiska blickar varje dag när man sitter på tunnelbanan. Det är sådana inlägg som gör att jag inte kan gå runt på stan och känna mig bekväm och omtyckt. Det är helt enkelt sådana inlägg som gör att man helst vill stanna hemma från skolan för att slippa alla suckar och blickar man får på vägen till och från skolan. Jag trött på allt detta. Jag går helt enkelt rakt på sak. Jag är en tjej på 15 år och tycker att en del du har skrivit stämmer inte. Det stämmer inte alls. Det är helt enkelt ingen sann fakta, rättare sagt ett falskt rykte. Ett rykte som kan få människor att tro något helt annat om just oss, muslimska flickor. Man får visa huden för andra kvinnor. En muslimsk flicka/kvinna har rätten till att visa huden och håret för andra flickor och kvinnor. Eftersom du var så duktig på att citera verser från Koranen tycker jag att du borde ha läst på lite mer så att du nästa gång skriver ner sann fakta till alla miljontals människor där ute. Ett tips är att man borde vara påläst innan man sätter sig framför datorn och skriver om något som rör många och kan leda till konsekvenser.

 2. Väldigt lågt av dig att radera bort min kommentar, jag var respektfull och skrev bara min åsikt. Det är sjukt hur du försöker dölja sanningen och låta andra människor tro på falsk fakta så att de får en fel uppfattning om ALLA muslimska flickor. Nu kommer säkert den här kommentaren också raderas bort men jag vill bara veta säga att hur du är som person kommer inte ta dig långt igenom livet. Tack.

  1. Jorå, visst. Respektfull??
   Påstå inte att jag inte har belägg för vad kah skriver. Jag var där!
   Och ta bort inlägg, nej du gumman. Alla dina inlägg finns hör, både dina inlägg som ”Sara” och som ”muslimsk tjej”. Kul att dubbelt dig så mycket om vad kag skriver att du låtsas vara flera indignerade personer. 🙂

   1. ”Jag var där” Visst var du där och arbetade på den skolan. Men har du ställt frågan till flickorna? Varför de inte vill byta om under idrottslektionerna? Tvivlar starkt på att du ens har ställt frågan till de utan du drog bara EGNA slutsatser och bestämde dig direkt för att skriva ett inlägg. Jag låtsas som ingenting utan jag har skrivit 2 fler kommentarer som du påstår finns kvar. Men de gör inte det. Du raderade bort de eller försvann de bara som ”hokus pokus”?.

    1. Tycker du inte att det räcker nu? Det är inte bara jag som sett att tjejerna inte byter om. Synd att du inte lyssnar utan försvarar en skola som inte följer skollagen.
     Jag vill också poängtera att jag är för öppenhet. Jag tar inte bort några kommentarer. Jag är ärlig och jag ser med öppet sinne omkring mig. För mig är allas lika rätt en självklarhet och jämställdhet mellan könen är det jag drivs av.
     Jag trivs inte i en miljö med förnekelse, lögner och snedfördelning mellan könen.
     Tack för alla dina åsikter. Jag stödjer dem inte men är beredd att ta strid för att du får ha dem. Men blanda inte in mig och anklaga mig inte för att tystna ner dig.
     Varje kommentar som skrivs måste godkännas av mig innan de kan publiceras. Bara så du vet…

 3. Jag förstår att du var där och har sett vad som sker på den skolan. Jag stödjer absolut inte den skolan eller allmänt ledningen. Utan det jag ville förmedla är att muslimska flickor får visa huden och håret för andra flickor. Du skrev ju att ”de inte får visa huden för deras kvinnliga klasskamrater”. Så borde det inte vara. Enligt islam och Koranen så har man rätt att visa huden och håret för andra flickor/kvinnor. Det var bara det jag ville framföra. Att de som läser ditt inlägg inte tror att ALLA muslimska kvinnor inte får visa huden eller håret för andra flickor. För att så är det inte. Tack!

  1. Men så bra, då är vi i alla fall överens. Både om kvinnors regler och om skolan. Tack för dina svar och ditt förtydligande. Det tror jag många uppskattar.

 4. Äntligen har ni kommit överens att flickorna har rätt att visa sin kropp till andra flickor. Men Jag förstår inte varför folk går till attack till stackars flickor som har ingenting och göra med vuxnas problemet. Om man är inte nöjd med de ansvariga och tycker att det finns där massa med lögn och oklarheter där man har jobbat tidigare då i stället tycker Jag man borde gå till attack till dem för att läxa upp dem och kanske en Dag kommer dem att förstå vad dem håller på med. Jag är en rättvis person som har läst era kommentarer och tänkt på saker som man har kanske glömt att tänka på. Tack

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *