När religionen tillåts infiltrera demokratin

Demokrati för mig är tron på att allas åsikt har lika stor rätt att framföras och debatteras. Det finns lika många åsikter som det finns människor, därför behöver vi stöta våra tankar och idéer mot varandras för att hitta bästa lösningen tillsammans. Varje åsikt måste gå att tänja för att passa in i gemenskapen eller ändras om den inte får stöd av majoriteten.

Religion å sin sida är tron på en viss sanning, som i själva verket är påhittad. Det är inte möjligt att debattera eller förändra religiösa frågor, för sanningen går inte att tänja på. Sanningen är ju konstant.
Det är därför det blir så galet när religionen tillåts att infiltrera demokratin.

Förra veckan fick jag ett klockrent exempel på hur galet det kan bli.
Jag kom i samspråk med en amerikansk man, en upplyst man som var insatt både i nationella och internationella politiska frågor, vilket inte är vanligt för amerikaner generellt.
Trots det lät han religionen komma emellan demokratin.

– Vi har vår konstitution, sa han med rättigheter som religionsfrihet, yttrandefrihet, pressfrihet, mötesfrihet och petitionsfrihet. Dessa rättigheter är tydligare och starkare än de ni har i Europa.
Eftersom jag inte höll med så frågade jag efter exempel.

– Jo, fortsatte han, våra rättigheter är givna av Gud. Därför kan en präst vägra gifta homosexuella utan att staten lägger sig i frågan, så som staten i europeiska länder gör.
Jag var naturligtvis tvungen att ifrågasätta tanken på att alla inte skulle få gifta sig, med bakgrund på min tro på allas lika rätt.

– Nej, homosexuella har inte rätt att gifta sig, för det står i bibeln att äktenskapet är till för barnalstring, och de här personerna kan ju inte få barn.
(Jag ville här inte upplysa om att jag känner fyra homosexuella par som fått barn som lever i högsta välmående.)

Alltså, den religiösa tanken på att rättigheterna kommer från Gud hindrar denna annars upplysta man från att ge alla samma rättigheter.

Religion och demokrati ska hållas isär!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *