Månadsarkiv: november 2015

Makthunger

Miljöpartiet har under de senaste åren haft en tydlig strategi vad gäller väljarstödet. De har arbetat aktivt för att attrahera personer med utländsk bakgrund.

Miljöpartiet, på väg att vissna?
Miljöpartiet, på väg att vissna?

För att fånga dessa väljare var partiet tvunget att förnya politiken. I Miljöpartiets fall innebar det att miljöfrågan och den gröna omställningen fick stå tillbaka för det tydliga kravet på allas lika rätt. Ett krav som innebar allt till alla samt fri invandring. Och som ett parti i opposition skrek Miljöpartiet högt om orättvisor utan att behöva svara för konsekvenser eller visa på lösningar.

Sedan valet förra året sitter partiet i regeringsställning och måste nu ta ansvar och fatta obekväma beslut.
I går fattades ett sådant beslut, att stoppa flyktingströmmen till Sverige. Gräsrötterna rasar, vice statsminister gråter på presskonferensen och partiföreträdare på alla plan försöker försvara beslutet.

I och med gårdagens beslut har nu partiet helt övergett sin ideologi. Elaka tungor skulle säga att de prostituerat sig för makten. Sådan är inte jag. Men jag hoppas att väljarna ser att det är ett parti utan både ideologi och kurage. Där makthunger och egen vinning står över viljan att förändra och göra gott.

Makt korrumperar!

 

När religionen tillåts infiltrera demokratin

Demokrati för mig är tron på att allas åsikt har lika stor rätt att framföras och debatteras. Det finns lika många åsikter som det finns människor, därför behöver vi stöta våra tankar och idéer mot varandras för att hitta bästa lösningen tillsammans. Varje åsikt måste gå att tänja för att passa in i gemenskapen eller ändras om den inte får stöd av majoriteten.

Religion å sin sida är tron på en viss sanning, som i själva verket är påhittad. Det är inte möjligt att debattera eller förändra religiösa frågor, för sanningen går inte att tänja på. Sanningen är ju konstant.
Det är därför det blir så galet när religionen tillåts att infiltrera demokratin.

Förra veckan fick jag ett klockrent exempel på hur galet det kan bli.
Jag kom i samspråk med en amerikansk man, en upplyst man som var insatt både i nationella och internationella politiska frågor, vilket inte är vanligt för amerikaner generellt.
Trots det lät han religionen komma emellan demokratin.

– Vi har vår konstitution, sa han med rättigheter som religionsfrihet, yttrandefrihet, pressfrihet, mötesfrihet och petitionsfrihet. Dessa rättigheter är tydligare och starkare än de ni har i Europa.
Eftersom jag inte höll med så frågade jag efter exempel.

– Jo, fortsatte han, våra rättigheter är givna av Gud. Därför kan en präst vägra gifta homosexuella utan att staten lägger sig i frågan, så som staten i europeiska länder gör.
Jag var naturligtvis tvungen att ifrågasätta tanken på att alla inte skulle få gifta sig, med bakgrund på min tro på allas lika rätt.

– Nej, homosexuella har inte rätt att gifta sig, för det står i bibeln att äktenskapet är till för barnalstring, och de här personerna kan ju inte få barn.
(Jag ville här inte upplysa om att jag känner fyra homosexuella par som fått barn som lever i högsta välmående.)

Alltså, den religiösa tanken på att rättigheterna kommer från Gud hindrar denna annars upplysta man från att ge alla samma rättigheter.

Religion och demokrati ska hållas isär!