Månadsarkiv: september 2015

Låt trollen spricka i solen

Under riksdagens debatt i torsdags kring flyktingkatastrofen gjordes ett inlägg av riksdagsledamoten Paula Bieler, integrationspolitisk talesperson, där hon meddelar att SD vill höja antalet kvotflyktingar från 1900 till 4000 personer om året.

Det passade inte alla sverigevänner inom SD utan en storm utbröt på Facebook.Bland annat tidigare ekonomiska talesperson Erik Almqvist, numera invandrare i Ungern, kritiserade partiet skarpt.
Partisekreteraren Richard Jomshof svarade då i ett lite märkligt inlägg där han insinuerar att SD inte öppet ska driva sin politik så länge de inte sitter i majoritetsställning och eftersom svenska medier inte ger en rättvis bild av dem, se bild nedan.

912@70

I morse bjöds Jomshof därför in till P1morgon för att förklara sig. Och döm om min förvåning, han fick nästan tio minuters intervjutid i lugnt och sansat tonläge där reportern på ett förtjänstfullt sätt frågade Jomshof vad han verkligen menade.

Jag hoppas att det är medias nya strategi för dessa grumliga demokrater. Låt dem prata ostört och lyssna istället för att skandera ramsor om Inga rasister på våra gator, eller att bua ut dem. Sådant beteende gör dem bara till martyrer och vanligt folk utan större insikt kommer i allt högre utsträckning rösta på dem i nästa val.

För ingen vill stötta en mobbare och många vill hjälpa och trösta den underlägsna.

Version 2Kunde inte låta bli den här bilden i sammanhanget.

 

Patriarkala strukturer vid utnämnandet av generaldirektörer

Förra veckan utnämndes två nya generaldirektörer för statliga verk i Sverige.

Alla statliga verk ligger under något departement. Normalt ska rekrytering av generaldirektör göras av den ministern som är ansvarig för departementet. Så var inte fallet då generaldirektör för Naturvårdsverket skulle utses. Miljödepartementets minister Åsa Romson fick inte utse någon generaldirektör. Inget vet varför.
Däremot skulle hon få presentera generaldirektören vid en presskonferens inför många inbjudna gäster. Den nyheten snuvades hon på eftersom civilminister Ardalan Shekarabi redan två timmar innan presskonferensen avslöjat namnet på den nye generaldirektören.

Bara en halvtimme efter pressträffen av Björn Risinger till generaldirektör för Naturvårdsverket – grattis till honom förresten – utsågs generaldirektör för Kronofogdemyndigheten, sk Riksfogde. Men här gick ingen inbjudan till presskonferens ut. Inte heller hölls någon presskonferens för den nya rikskronofogden. De enda som blev inbjudna var personalen som informerats en timme innan utnämnandet. Men – ett stort grattis även till dig, Christina Gellerbrant Hagberg.

IMG_0884

Storm i ett vattenglas?? Foto: Anna Ragnar

Jag kan inte annat göra än att se de patriarkala strukturerna i dessa händelser:
Den kvinnliga minister som borde få utse generaldirektör får inte göra så.
Den kvinnliga ministern som sedan skulle få presentera generaldirektören snuvas på nyheten av en manlig kollega ett par timmar innan presskonferens.
Den kvinnliga generaldirektören som utsågs fick ingen pressträff alls, eller någon annan uppmärksamhet för den delen.

Och så säger vi oss vara jämställda. Jag säger att vi har en lång väg kvar!

I dag ringde jag till Ring P1 och gav min åsikt om flyktingkatastrofen.

Jag menar att man måste titta på bakgrunden till flyktingströmmarna. Det är ju inga naturkatastrofen människor flyr ifrån, det är andar människor. Hur kan vi i demokratins namn ge enskilda män(niskor) så mycket enskild makt att de i ett slag kan driva miljontals andra på flykt?

Att begå våld på demokratin kräver tre saker:
Någon med tillräckligt många anhängare för att få majoritet
Organisation som inte följer regler och stadgar
Personer runt omkring som inte säger ifrån

Vi måste våga stå upp mot maktkoncentration och göra om strukturer som låter det ske med demokratin som draghjälp.
Civil olydnad är ett verktyg.IMG_0583

Make love – not war! Foto: Greta Melker