Kategoriarkiv: Miljö

Hållbarhet, som jag vill ha det

Miljöpolitisk eftertanke

Jag är nyss hemkommen från en fantastisk semester på St. Lucia i Karibien. Det mest fascinerande var naturen där allt växte så det knakade.

20170313-202844
Det växer så det knakar!

St Lucia är en parlamentarisk demokrati av brittisk modell där den engelska drottningen är statschef. Det finns två partiet, ett konservativt och ett socialistiskt. Tyvärr verkar inte miljön finnas på agendan på St. Lucia.

Landets miljöproblem kan sammanfattas med avskogning följt av erosion framför allt på öns norra del. Landet har skrivit under Kyotoavtalet men ännu inte ratificerat det.

All energi på ön produceras av fossila bränslen.

  • Trots det tropiska klimatet importeras 85% av de livsmedel som förbrukas på ön.
  • Det finns idag ett fåtal solceller placerade på privata tak.
  • Allt – och då menar jag allt – säljs i små plastpåsar. Under de två veckor vi var där tror jag vi fick femtiotal plastpåsar för de livsmedel och få souvenirer vi köpte. t.o.m. lunchen serverades i svarta små påsar, lika de vi använder som hundbajspåsar här hemma.
  • Nedsmutsningen var stor, med plastförpackningar överallt.
  • Mycket av den mat som såldes i affärerna var halvfabrikat, sprickfulla med socker.
När naturen tar över
Politikern i mig hoppar av frustration. Tänk en sådan fantastisk utmaning det varit att ha hand om miljöfrågan på St. Lucia!

Missa inte!

Hej alla mina vänner!

IMG_2365Från och med 1 juli kommer jag lägga ut hållbarhetstips på Twitter med hashtaggen #hållbar365. Jag rekommenderar alla att följa mina inlägg!

En fantastisk möjlighet för alla att starta ett hållbarare liv!

Mitt feministiska hjärta gråter!

Med ett parti som rasat från 6,89% i valet 2014 till lägsta stödet på 10 år; 4,3% behövs förändring. Om kräftgången fortsätter kan det bli svårt att få de 4% som krävs för en riksdagsplats efter valet 2018. Men istället för att ta itu med roten till det onda, den islamistiska infiltreringen väljer språkrören att ställa sina platser till förfogande.

Åsa Romson, foto: Aftonbladet

Så idag kom valberedningens besked, Gustav Fridolin sitter kvar men Åsa Romson uppmanas att avgå och ersättas av Isabella Lövin. Vart tog det feministiska tänket vägen?
Samtidigt meddelar Romson att hon kommer avgå som minister.

 

– Romson är den som levererat som minister medan Fridolin bara pladdrat som vanligt.

– Språkrörsuppdraget är ett uppdrag i par. Ska en bort ska båda bytas ut.

Islamister, Foto: Sydsvenskan

– Romson har slängt ur sig en och en annan groda, men Fridolin har försvarat islamister som Kaplan – med täta kopplingar till AKP och antidemokraten Erdogan – och Kahn som varken kan ta avstånd från dödsstraff på ateister eller ta kvinnor i hand.

 

Vad finns då kvar av ett parti som tror på allas lika rätt, feminism och grön omställning?

Det svåra beslutet jag tog för ett år sedan att lämna partiet känns bara mer och mer som rätt väg att gå.

Åsa, gör som jag, lämna det sjunkande skeppet!

Haninge verkar inte få något miljöarbete under mandatperioden!

Under åren 2011-2014 var jag ordförande för Miljönämnden i Haninge. Vi hade på vårt bord att sätta politiska mål i arbetet mot ett ekologiskt hållbart Haninge. Bland annat instiftade vi Klimatmiljonen, pengar som går till smarta lösningar inom område. Vi startade upp Miljöverkstaden och vi tog fram flera viktiga styrdokument som Vattenplanen, Strategier för ekologisk hållbarhet och Riktlinjer för Hållbart byggande på Södertörn och Hästpolicy.

Då det nya styret tillträdde efter valet 2014 lades Miljönämnden ner. Tanken var att ersätta nämnden med en hållbarhetsberedning. Den frågan har nu vid två tillfällen behandlats av kommunfullmäktige – senast förra måndagen – där minoritetsstyret med Socialdemokraterna i spetsen båda gångerna har återremitterat frågan. Detta trots att både Miljöpartiet och Centern sitter i kommunledningen, två partier som alla fall på pappret sätter miljöfrågorna högt på dagordningen.

Vi som i senaste valet röstade på Miljöpartiet för dess miljöengagemang kan bara krasst konstatera att miljöfrågan verkar vara död inom partiet, i alla fall lokalt. Miljöpartiet figurerar också livligt på Facebooksidan ”Vi kräver nyval i Haninge”.

Ni som kommer att rösta 2018 kan jag bara uppmana att fundera innan ni lägger en röst på ett parti som genom sin bristande förmåga knappt får gehör för en enda politisk fråga längre.

Det finns numera ett lokalt alternativ, Haningepartiet!